Thursday, April 29, 2010

Kisah anbiya' yang disembunyi

Assalamualaikum wahai saudaraku muslimin-muslimat,
Lama tak menulis dan hari ini nak menulis sedikit hasil dari ilmu baru yang ditemui dengan tak disangka-sangka.. Aku tersenyum gembira, ini hadiah dari Allah, syukur...

Aku pembaca fanatik sirah an-biya'...

Mengambil kesempatam masa rehat yg sekejap membuka blog ilmiah, tiba-tiba dibentangkan dakyah, penipuan barat dlm diam2.

Selama ini kita membaca kisah Adam, kita tahu kewujudannya, keluarganya, kehidupannya namun kita masih tak dapat mencari hubungkait helah dari buku teks sejarah yang kita belajar di sekolah menengah dulu. Siapa manusia yang dizebut zaman Paleolitik yang menganut agama anisme itu, Nabi Adamkah? Mesolitik, Neolitik, itukan laluan zaman Nabi kita Idris, Nuh dan seterusnya. Allah.... apa la kita ni? Bukankah dari sejarah Adam lagi telah adanya Tauhid Allah. Kalau dikatakan zaman batu itu mereka menganut kepercayaan anisme itu adalah golongan yang melawan dakwah Nabi, mungkin ye.. tetapi... bila difikirkan balik sejarah itu nampaknya lebih menumpu pada kaum yang melawan, jadi kenapa tidak digandingkan sekali kaum yang mengikut? Allah... nampaknya kita ditipu dengan liciknya. Aku beristighfar... betapa lembamnya fikiran aku ini..masih lemah untuk menyedari dua kisah itu dari dulu..

Ikuti tulisan ini yang membuat aku terpana..http://salmanku.blogspot.com/2008/07/kita-ditipu-sejarah-barat.html.

Ya Allah, ampunkan dosa-dosaku...

1 comment: